Διονύσης Χριστόπουλος

Kαθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ)

Ο Διονύσης Χριστόπουλος είναι καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ) και διευθυντής του αγγλοφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος Machine Learning and Data Science.  Κατέχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και διδακτορικό στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Princeton (ΗΠΑ). Έχει διατελέσει μέλος του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πολτό και το Χαρτί (FPInnovations).  Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2022 ως αναπληρωτής καθηγητής Γεωστατιστικής στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του ΠΚ.  Είναι επίτιμο μέλος (senior member) του IEEE, μέλος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών Γεωεπιστημών (IAMG). Το 2003 τιμήθηκε από κοινού με τον Tetsu Uesaka με το Διεθνές Βραβείο Johannes A. Van den Akker για την συνεισφορά του στην φυσική του χαρτιού. Πρόσφατα, επιλέχθηκε από την IAMG για την τιμητική διάλεξη Georges Matheron lectureship 2024. Είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Computers & Geosciences και Stochastic Environmental Research and Risk Assessment. Ο Διονύσιος είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Random Fields for Spatial Data Modeling: A Primer for Scientists and Engineers» (εκδοτικός οίκος Springer, 2020).  Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη χωροχρονική στατιστική, τη στατιστική φυσική, την μηχανική μάθηση, και τις εφαρμογές τους σε προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και την νευροεπιστήμη.

Show More Show Less

Δημήτρης Καβρουδάκης

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Δημήτρης Καβρουδάκης, είναι ακαδημαϊκός στο βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με εκτενείς σπουδές Γεωγραφίας, Η/Υ και Business σε Ελληνικά (Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Βρετανικά Πανεπιστήμια (University of Leeds, University of Sheffield, UCL London). Έχει βραβευτεί με την περίβλεπτη υποτροφία Whiterose (2005-2008) στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έρευνα του σχετικά με την μοντελοποίηση πληθυσμών με Big-Data. Εξειδικεύεται στη Γεωγραφική Ανάλυση φαινομένων με εφαρμογές σε τομείς: Έξυπνες Πόλεις, επιχειρήσεις και λήψη αποφάσεων μέσα από την ανάλυση δεδομένων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πληθώρα βιβλίων, κεφαλαίων, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε συνέδρια και προσκεκλημένες ομιλίες (www.dimitrisk.gr). Οι ερευνητικές του συνεργασίες περιλαμβάνουν τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και το Ritsumeikan University of Kioto, Japan και υλοποιεί εφαρμοσμένη έρευνα σε χρηματοδοτούμενα έργα από Εθνικούς και διεθνείς πόρους. Είναι γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας-Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέριας Β.Αιγαίου (2022-2026). Είναι υπέρμαχος των νέων τεχνολογιών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, του ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτού Hardware το οποίο αναπτύσσει και ενσωματώνει στην έρευνα του.

Show More Show Less

Δρ. Κων/νος Νικολακόπουλος

Καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάσκει Χαρτογραφία, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Τηλεπισκόπηση και Υδρολογία.

Ο Δρ. Κων/νος Νικολακόπουλος έλαβε πτυχίο Γεωλογίας το 1997 και διδακτορικό δίπλωμα στην Τηλεπισκόπηση το 2002 από το τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα σε θέματα ΓΣΠ και Τηλεπισκόπησης στο Εργαστήριο Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα του ΙΚΥ. Εργάστηκε για επτά χρόνια σε ιδιωτικές εταιρίες ως υπεύθυνος τμήματος ΓΣΠ και Τηλεπισκόπησης. Υπηρέτησε στη Δ/νση Γενικής Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων του ΙΓΜΕ για 6 χρόνια. Από το 2012 είναι μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και υπηρετεί στη βαθμίδα του Καθηγητή. Διδάσκει Χαρτογραφία, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Τηλεπισκόπηση και Υδρολογία. Είναι συν-συγγραφέας τριών βιβλίων που διδάσκονται τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ερευνητικό του έργο (βάση Scopus) περιλαμβάνει 185 εργασίες σε περιοδικά του S.C.I, και πρακτικά Διεθνών συνεδρίων. Το έργο του τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης με περισσότερες από 1850 ετεροαναφορές. Είναι Associate Editor στο European Journal of Remote Sensing και εξωτερικός κριτής σε περισσότερα από σαράντα διεθνή περιοδικά. Από το 2012 είναι εκλεγμένος chairman στο Special Interest Group “Geological Applications” του διεθνούς οργανισμού European Association of Remote Sensing Laboratories (http://www.earsel.org/SIG/Geology/index.php) και είναι μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες στο επιστημονικό του πεδίο (https://dx.doi.org/10.17632/btchxktzyw). Ο Δρ. Κων/νος Νικολακόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους

Show More Show Less

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ